BYGGERI - Telefon: 6341 1240
INDUSTRI/VVS - Telefon: 6341 1230

Nyhedsliste

Kundeportræt: Fra lille lokal producent af kælke til international eksportsucces med 50 lande i bogen

Du kender den: Den klassiske røde, trehjulede cykel med lad, som har været en fast bestanddel af vores legeunivers i snart 60 år. Den cykel, som mange danskere kender som ”min første cykel”, og som nu er ved at blive et nationalt ikon. Men at Winther overhovedet eksisterer og bliver til den eksportsucces, virksomheden er i dag, bygger på en skæbnesvanger ulykke …

Industri 06. juni 2019

En kold vinterdag i 1930 er Anders Winther ved at afslutte nogle ærinder i Silkeborgs centrum, da han pludselig bliver involveret i en trafikulykke. Ulykken sætter en brat stopper for det liv, han kender så godt. Den kommer nemlig både til at koste ham det ene ben og jobbet som grovsmed i landsbyen, Øster Bording, lidt udenfor Silkeborg.

Et ben mindre og uden arbejde tager den 30-årige Anders Winther sit liv op til revision – ikke mindst sit arbejdsliv. Vinterens sneklædte landskab og de legende børn i Midtjyllands kuperede terræn, får ham til at tænke på slæder. Mon han vil kunne gå i gang med at bygge sine egne? Meget passende flytter han og familien til Them, syd for Silkeborg, hvor Anders’ svigerfar er smed. Og her får Anders rig mulighed for at afprøve sine ideer. 

Det bliver til slæder. Mange slæder! Desværre må han efter få år erkende, at de danske vintre er uforudsigelige – og med et så sæsonbetonet produkt er det ikke altid let at holde ordrebogen fyldt. Anders går derfor i tænkeboks for at finde på nye produkter, han kan producere på samme maskiner, som han har brugt til fremstillingen af slæder.
 

Fra slæder til cykler

Tvunget til at kigge efter nye forretningsmuligheder, kommer Anders igen til at tænke på børn og deres leg udenfor. I det små forsøger han at søsætte en produktion af trehjulede cykler, løbehjul, trækvogne og promenadevogne og går denne gang efter at producere legetøj på hjul til glæde for børn hele året rundt.

Programmet med legecykler viser sig at være en gangbar levevej. I starten af 50’erne bliver den første eksport en realitet, og i 1959 udkommer det første eksemplar af den cykel, vi i dag kender som den lille trehjulede cykel med lad. Men også tohjulede cykler til børn og voksne finder vej til fabrikken, som efterhånden er en stor moderne cykelfabrik.
 

3. generation Winther i førersædet

I 1976 overtager endnu en Anders Winther ledelsen af familievirksomheden. Denne Anders er grundlæggerens barnebarn og har samme skarpe fokus på produktudvikling som sin farfar. En interesse og en evne, virksomheden får stor gavn af, da 70’erne byder på nye samfundsmæssige måder at indrette sig på. I takt med, at flere og flere kvinder indtager arbejdsmarkedet og behovet for børnepasning er stigende, udvikler Winther et sortiment af institutionscykler til vuggestuer og børnehaver.

I udviklingsfasen bliver designet af institutionscyklerne præget af Winther selv, og som en del af denne trend bliver et af Winthers mest populære produkter til dagplejere og institutioner udviklet – nemlig Turtle Kiddy børnebussen. Her er der tale om en vogn, som børnene selv kan stige ind og ud af, hvilket skåner pædagoger og dagplejere for tunge løft og gør det langt lettere for dem at komme ud med børnene.

Læs mere om Turtle Kiddy børnebussen hos Winther

Winther har for alvor gjort sit indtog på institutionsmarkedet – og i 2006 i sådan en grad, at ledelsen vælger udelukkende at fokusere på dette segment og derfor sælger de tohjulede Winther-cykler til børn og voksne fra. Virksomheden holder nu en markedsledende position indenfor produktion af legecykler til institutionsbranchen med en eksport til over 50 lande.
 

Learning by Moving

I takt med at børn tilbringer længere og længere tid i daginstitutionerne, får leg og trivsel større og større opmærksomhed i samfundet. Tiden i institutionerne skal bruges på kvalificeret leg, og hos Winther får ledelsen derfor endnu mere blod på tanden i forhold til arbejdet med, hvordan Winthers køretøjer kan gøre en endnu større forskel for børns sunde leg.

Sammen med en række designere og specialister med viden om børns leg og udvikling, skruer Anders Winther og ledelsen op for udviklingen. Leg og bevægelse giver nemlig ikke kun gladere børn. Leg og bevægelse stimulerer også børns indlæringsevne: 

Leg og bevægelse forbedrer børns forståelse af såvel sprog som matematik – af såvel konkret som abstrakt tænkning – af såvel rationel som social intelligens. Hvor alle gadgets til den digitale verden giver børn en viden om at tænke og agere digitalt, er det via leg og bevægelse, at børnenes sociale færdigheder bliver udviklet og trænet. Det er her, de lærer, at der er regler for, hvordan vi opfører os overfor hinanden. Det er her, de oplever venskaber, fordele ved at arbejde sammen, at håndtere konflikter og det givende i bare at være sammen. Og i den optik bliver leg et nødvendigt element i barnets sunde udvikling.

Winthers filosofi om Learning by Moving er født og finder hurtigt vejen ind i virksomhedens værdisæt og ned i produkterne, hvor den motoriske udvikling nu bliver tænkt ind i designet af institutionscyklerne. Og her spiller virksomhedens motorisk udviklende legetøj fra Gonge Creative Learning en helt særlig rolle.

Winther opkøber Gonge Creative Learning i 2010 – en familieejet virksomhed, der ligesom Winther selv, fokuserer på legetøj til motorisk udvikling – dog til indendørs brug – og som derfor er et godt supplement til Winthers øvrige produkter. Måske du kan huske den røde top i plast, som børn sætter sig ind i for så at snurre rundt på gulvet?

Toppen er et af Gonges allerførste produkter, som du ofte finder i skolernes gymnastiksale – et produkt, som stadig spreder stor glæde.
 

En brændende tro på udvikling regionalt og globalt

Hos Winther brænder alle for at kunne give børn det bedste legetøj. Samtidigt arbejder virksomheden hårdt for at være en god arbejdsplads og for at støtte lokalsamfundet – både i form af arbejdspladser og via støtte til de lokale foreninger i Them og omegn – ligesom Winther også gør meget ud af at dyrke det nære i de stærke forhandler-relationer, virksomheden har opbygget igennem årtier. 

Og selvom der er en verden til forskel fra de tanker, som Winthers grundlægger gik og puslede med i starten af 30’erne, lever hans interesse for børns leg og udvikling ufortrødent videre i de Winther-køretøjer, der i dag har fundet vej ud til børn i det meste af verden.

*****

Du har netop læst det første portræt af en af vores allerbedste kunder … Og ligesom Winther, brænder vi også for at skabe og bevare den nærhed, der opstår, når vores relation til dig som kunde og samarbejdspartner vokser og udvikler sig.

Vi vil gerne vise dig frem og fortælle din historie! Så har du lyst til at være med, er du velkommen til at give mig et kald. I fremtiden kommer der endnu flere portrætter her på siden.

Gi' lyd!

Susanne Rytter Madsen 
Intern/Ekstern Salgskonsulent
Telefon: +45 63 41 12 34
Mail: srm@gottfred.dk

Nyhedsliste